De mooiste ervaring van vorig jaar!

Nostalgia de la Luz, de beste documentaire van 2010 volgens de European Film Academy (EFA) kan niet in Spanje vertoond worden wegens gebrek aan geld en interesse van distributeurs. De regisseur Patricio Guzman wordt als een van de 10 beste documentairemakers aller tijden beschouwd.
Joris Ivens, Johan van der Keuken en Bert Haanstra….sinds de jaren 50 vertegenwoordigers van Nederland documentaire-land. Dat wisten ze in het buitenland eerder te herkennen dan wij zelf! Nu dat fictie steeds meer op documentaire gaat lijken en documentaire op fictie staan we aan het begin van een nieuwe artistieke stroming binnen de filmgeschiedenis en dat schept economische mogelijkheden. Film is kunst met een groot publiek bereik!
Nu blijkt uit het nieuwe regeerakkoord dat de zes miljoen dat het mediafonds per jaar voor documentaires uittrekt, verdampt vanaf 2017!
Is dit een interessant thema voor een documentaire? Of zal ik me vanaf nu bezig houden met kleine, zelf gefinancierde projecten. Helaas voor het groter publiek… Maar nee, wacht even: ik ben zelf niet alleen filmmaker maar ook het groter publiek. Weerhoudt de Nederlandse politiek mij van zo’n verrijkende ervaring als toen ik Nostalgia de la Luz zag? Van een beleving dat mijn manier van denken en kijken heeft veranderd? Als dit het beleid is, dan zal er straks sprake zijn van armoede. Niet omdat er dan geen brood meer is, maar omdat we niet meer aan het denken gezet worden over hoe de behoefte aan brood te bevredigen.

Dit bericht is geplaatst in Film. Bookmark de permalink.

Geef een reactie